Diensten
Op de praktijk kunt u terecht voor zowel eerste- als tweedelijns diergeneeskunde.
Vaccinaties
Bij de jaarlijkse vaccinatie wordt steeds een algemene check-up uitgevoerd om de gezondheid van uw dier op te volgen. Zo kunnen eventuele afwijkingen vroeg gediagnosticeerd worden. Een goede gezondheid en bescherming staan voorop! Mocht u daarnaast nog vragen hebben, kunt u ze ook steeds stellen.
Vlooien/teken/wormen
Er bestaan zeer veel verschillende producten waardoor het soms moeilijk blijkt om door het bos de bomen te zien. Daarom bekijken we samen wat voor u en uw dier het beste is, en maken we een op maat gemaakt schema om uw dier correct te beschermen. Wij bieden ook een jaarpakket aan voor hond en kat zodat uw dier het hele jaar door goed beschermd is. U krijgt hierbij steeds een duidelijk overzicht, waarop genoteerd staat wanneer u welk product moet toedienen.
Voedingsadvies
Voeding speelt een grote rol bij de gezondheid van uw dier. Er zijn echter zeer veel verschillende soorten voeding op de markt, waardoor het niet altijd eenvoudig te beoordelen is wat nu precies een gezonde voeding is. Daarom geef ik graag advies over de meest geschikte voeding, aangepast aan de noden en gezondheidstoestand van uw dier.
Microscopisch onderzoek
Een microscoop is onmisbaar bij het uitoefenen van diergeneeskunde. Verschillende zaken kunnen niet met het blote oog worden waargenomen. Met behulp van de microscoop kunnen we nagaan welke parasieten of bacteriën aanwezig zijn, nagaan wat de oorzaak is van jeuk, maar ook of er al dan niet kwaadaardige tumorcellen in een biopt aanwezig zijn. Daarnaast wordt microscopie ook gebruikt om de spermakwaliteit bij dekreuen te beoordelen.
Medische beeldvorming
Om meer doorgedreven diagnostiek te kunnen uitvoeren, is er digitale radiografie aanwezig op de praktijk. Radiografie wordt gebruikt om een diagnose te stellen bij aandoeningen van het skelet, maar ook om problemen in de borstholte of in de buik vast te stellen. Daarnaast kan radiografie gebruikt worden om het aantal pups of kittens te tellen bij een drachtige teef of kattin. Ook echografie is aanwezig op de praktijk.
Chirurgie
U kunt steeds terecht met uw dier voor zowel standaard chirurgische ingrepen, als voor spoedoperaties (keizersnede, baarmoederontsteking, maagtorsie, opname van een vreemd voorwerp,…). De operatieruimte is zeer goed uitgerust, er is gasanesthesie aanwezig, en tijdens de ingreep wordt uw dier nauwgezet gemonitord (ademhaling, ECG, bloeddruk, saturatie, temperatuur, enz.). Na de operatie kan uw dier in alle rust wakker worden in de verwarmde hokjes in de hospitalisatieruimte.
Tandverzorging
Naast ons eigen jaarlijks bezoek aan de tandarts, verdient ook het gebit van uw huisdier aandacht. We zien zeer vaak dieren met tandproblemen. De eigenaars ondervinden dit als een onaangename geur, maar voor de dieren kan dit erg pijnlijk zijn! Daarnaast kunnen bacteriën via het ontstoken tandvlees in de bloedbaan terecht komen, en zo het dier algemeen ziek maken.
Daarom is het aangeraden om het tandsteen tijdig te verwijderen. De tanden worden zorgvuldig ultrasoon gereinigd en gepolijst, erg aangetaste tanden worden getrokken. Samen bekijken we wat er nadien preventief mogelijk is, zodat er in de toekomst minder snel tandplak en –steen zal gevormd worden.
Hospitalisatie
Na een operatie kan uw dier rustig wakker worden in de verwarmde hokjes in de hospitalisatieruimte. Maar ook wanneer uw dier ziek is, en de zorgen wat intensiever zijn, kan uw dier gehospitaliseerd worden. Op die manier kan de nodige medische zorg gegarandeerd worden.
Bloedonderzoek
Indien nodig wordt verder onderzoek uitgevoerd door middel van bloedonderzoek. Dit kan bij zowel zieke dieren om een aandoening te bevestigen en op te volgen, als bij geriatrische patiënten. Dit voeren we onmiddellijk uit op de praktijk, waardoor het resultaat binnen het half uur bekend is! De uitslag wordt nauwgezet bestudeerd en besproken met u als eigenaar.
Voortplanting
Ook wie graag een nestje wil kan hiervoor bij mij terecht. Hierbij begeleiden we zowel de teef (opvolging van de cyclus, uitstrijkje, kunstmatige inseminatie, begeleiding bij natuurlijke dekking), maar ook de reu (sperma afname en sperma onderzoek). Daarna volgen we de dracht op met behulp van echografie en RX. Er wordt ook besproken welke voorzorgsmaatregelen u dient te treffen en waar wij kunnen ingrijpen indien nodig (begeleiding bij de partus, keizersnede).
Nieuwe pup of kitten
Bij de aanschaf van een nieuwe pup of kitten maken we graag voldoende tijd om uw dier een goede start te geven! Daarom vragen we om dit er steeds bij te vermelden als u een afspraak maakt. Zo is er voldoende tijd voor een uitgebreide gezondheidscheck, om alle nodige uitleg te geven, maar ook om al uw vragen te beantwoorden.
Identificatie & registratie
Het is wettelijk zo, dat elke hond of kat geïdentificeerd moet worden met een chip en geregistreerd dient te zijn in een online databank. Meer info : Identificatie en registratie van honden & Identificatie en registratie van katten.